Ne place mult să experimentăm cu vopselele din plante, iar fructele de pădure se găsesc din abundență în această perioadă a anului. De data aceasta am ales fructele de soc și murele, cu ajutorul cărora am transformat câteva pânze albe în nuanțe frumoase de roz, violet și lavandă.
Vopsitul cu plante este o modalitate minunată de a explora flora mediului înconjurător, de a învăța concepte științifice, de a conduce experimente, de a învăța despre cum au fost folosite plantele de-a lungul istoriei sau în alte culturi.
Ieșiti la o plimbare în natură și adunați câteva mănunchiuri de fructe de soc sau mure. Puteți folosi chiar și murele congelate. În funcție de cantitatea de fructe și timpul de infuzare al pânzei, nuanțele obținute pot fi diferite.
Materiale necesare:
2 căni de fructe de soc sau mure
Pânze din materiale naturale (noi am folosit bumbac)
(Opțional) Elastice sau sfoară - dăcă doriți să creați și modele pe pânză
2 linguri de sare
1 linguriță de oțet alb sau zeamă de lămâie
O oală mare
Lingură - fructele de pădure pătează și este bine să folosiți ustensile de care nu mai aveți nevoie
Un zdrobitor de cartofi sau o furculiță
(Opțional) Sită
Pasul 1: Pregătiți vopseaua naturală
Combinați fructele și apa în oală (metal nereactiv) și încălziți la foc mic. Aduceți la foc mic și lăsați să fiarbă 20-30 de minute. Aveți grijă să nu fierbeți sau să supraîncălziți amestecul. La jumătatea procesului, puteți zdrobi ușor fructele de pădure pentru a ajuta la eliberarea sucului. Adăugați sarea, oțetul sau zeama de lămâie.
(Opțional) Puteți strecura vopseaua, iar fructele rămase le puteți pune la compost.
Pasul 2: Pregătiți pânza
Vopselele din plante prind cel mai bine pe materiale naturale. De data aceasta am folosit pânze din bumbac în diferite nuanțe de alb. Puteți folosi, de asemenea, lână sau mătase.
(Opțional) Pentru a crea diferite modele, prindeți pânza din loc în loc folosind elastic sau sfoară. Nu trebuie să urmați o tehnică anume, ci lăsați copiii să aleagă cum și unde să prindă elasticele.
Pasul 3: Vopsiți pânza
Scufundați pânza umedă în baia de vopsea, asigurându-vă că pânza este complet acoperită. Încălziți ușor lichidul, apoi lăsați pânza 1-2 ore să se infuzeze. Amestecați din când în când pentru a agita țesătura și pentru a vă asigura că nu există bule de aer prinse în țesătură care să dea o culoare neuniformă.
Aici sunt murele în care am infuzat șacoșa din pânză de bumbac
Iar aici sunt fructele de soc în care am infuzat o țesătură mai deasă și un tifon
Noi am ales să nu strecurăm fructele, dar vă va fi mai ușor dacă o faceți. Când culoarea este pe placul vostru (culoarea finală va fi cu câteva nuanțe mai deschisă odată cu spălarea) clătiți excesul de vopsea și lăsați să se usuce în interior sau ferit de lumina directă a soarelui. Lichidul va avea o culoare mai intensă de roz-violet, dar odată ce clătiți țesătura, veți vedea că aceasta a căpătat o culoare violet-lavandă.
Clătirea ar trebui să fie mai scurtă, pentru a nu elimina toată culoarea din pânză. Acum este momentul să desfaceți elasticele și să vă bucurați de modelele obținute și culorile minunate ale plantelor!
Sacoșa din pânză a fost vopsită cu mure (timpul de infuzare a fost de aproximativ 2 ore)
Pânzele au prins nuanțe diferite în funcție de culoarea lor inițială, țesătură și timpul de infuzare. Aceasta este partea minunată a experimentului!
În Cutia Naturii cu tematica Recoltei și Sărbătorii Curajului veți găsi o mulțime de activități dedicate acestei perioade din an!
Cautați mai multe modalități de joacă și învățare în natură pentru copii? Vedeți toate resursele noastre din Cutia Naturii și extensiile acesteia digitale.